5 pași de parcurs pentru scrierea unui proiect pentru fonduri europene
Există o serie de pași de parcurs pentru a primi finanțarea dorită. Dacă dorim să obținem fonduri europene pentru un proiect, este crucial să înțelegem și să urmăm pașii corecți în redactarea acestuia.
Acest proiect propune o analiză detaliată a etapelor necesare în scrierea și prezentarea unei propuneri viabile pentru fonduri, oferind totodată instrumentele și cunoștințele necesare pentru a obține finanțarea dorită.
Pașii pe care trebuie să îi urmezi
Identificarea și dezvoltarea ideii tale de afacere
Primul pas în această călătorie este să găsești o idee potrivită pentru viziunea ta. Inspirația o poți găsi peste tot în jurul tău sau prin prisma pasiunilor tale. Dacă dorești mai multe idei, poți citi dând click aici.
Trebuie apoi să dezvolți și să pregătești proiectul. Aspecte precum activititățile prestate sau produsele comercializate sunt esențiale.
Pentru a reuși să obții finanțarea, trebuie să ții cont și să stabilești: sursele de finanțare, relevanța ideii tale, fezabilitatea proiectului, sustenabilitatea.
Calcularea costurilor de deschidere
Stabilește ce costuri sunt implicate în achiziționarea echipamentelor sau utilajelor de care afacerea ta are nevoie. Fă o listă în care să treci toate aspectele de care trebuie să ții cont în primele luni de funcționare. Aici poți ține cont de lucruri precum: salariile angajaților, chiria, decorul și amenajarea spațiului, website-ul, echipamentele etc.
Identificarea liniei de finanțare
După ce ți-ai găsit și dezvoltat o idee pe care să o transformi în afacerea ta este momentul să găsești o linie de finanțare potrivită.
Elaborarea proiectului
Acum este momentul în care începi să scrii proiectul. Ai posibilitatea fie de a scrie proiectul singur sau poți apela la o firmă specializată care să-ți asigure acest serviciu.
Dacă alegi varianta a doua, adică să alegi specialiști pentru elaborarea proiectului, aceștia se vor ocupa de toata informarea și munca grea în locul tău.
În cazul în care îți dorești să scrii proiectul singur, poți găsi informațiile necesare în Ghidul Solicitantului.
Un element foarte important în ceea ce privește succesul proiectului tău este planul de afaceri. Acesta trebuie să fie clar și coerent, elementele lui fiind bine structurate și susținute de studii de piață.
Ultimul pas este întocmirea dosarului de finanțare
Aflându-ne în era digitală, dosarele sunt depuse în general online. Dosarul final trebuie să conțină: planul de afacere, cererea de finanțare, studiile de piață, previziunile financiare și orice alte documente cerute de Ghidului Solicitantului.
Cine poate accesa fondurile europene în 2024?
În perioada 2021-2027 există mai multe posibilități și programe de finanțare. Mai jos puteți vedea exemple de programe deschise pentru o categorie largă precum:
De ce sunt respinse unele proiecte pentru fonduri europene?
Chiar dacă proiectul tău pare a fi bun și crezi că va fi acceptat, este esențial să ții cont de anumite aspecte pentru a te asigura că totul va decurge conform planului.
Iată câteva exemple de greșeli comune care pot face ca proiectul tău să fie respins:
- Nerespectarea condițiilor de eligibilitate din ghidul de finanțare;
- Analizarea superficială a grilei de evaluare tehnică și financiară;
- Stabilirea unor obiective eronate;
- Greșeli în realizarea bugetului;
- Activități incomplete, neclare sau necorelate cu obiectivele proiectului tău;
- Lipsa detaliilor de fundamentare și prezentare a proiectului;
- Lipsa unei analize a modului de obținere și utilizare a surselor de finanțare;
- Realizarea unor previziuni financiare nerealiste;
- Durata de implementare nerealistă.
Ce se intamplă dacă iei fonduri europene și dai faliment?
Fondurile europene vin în ajutorul tău tocmai pentru ca afacerea ta să fie menținută în viață fără să dea faliment.
Astfel, în principiu, afacerea ta nu ar trebui să dea faliment dacă urmezi pașii corecți din punct de vedere legal.
Accesarea fondurilor europene poate reprezenta o oportunitate esențială pentru dezvoltarea afacerii tale. Identificarea unei idei solide și stabilirea unei strategii bine definite sunt fundamentale pentru succesul acestui proces.
Este vital să eviți greșelile comune care pot duce la respingerea proiectului și să te asiguri că planul tău de afaceri este realist, respectând totodată pașii procesului.
Dacă ai nevoie de ajutor în drumul tău spre dezvoltarea unei afaceri, nu ezita să ne contactezi!