Când vorbim de fonduri europene, ne referim la un motor vital al dezvoltării economice, sociale și regionale. În era unei Europe interconectate și în mișcare constantă. Aceste fonduri reprezintă oportunități cruciale pentru statele membre ale Uniunii Europene. Scopul este de a îmbunătăți infrastructura, de a sprijini inovarea, de a crea locuri de muncă și de a promova coeziunea socială și regională.

Ce sunt fondurile europene nerambursabile?

Fondurile europene reprezintă banii oferiți de Uniunea Europeană statelor membre. Scopul acestor fonduri este de a reduce diferențele economice și sociale dintre satele member UE. Aceste fonduri sunt gestionate de Comisia Europeană alături de fiecare stat membru.

În România, principala sursă de finanțare a programelor care vizează implementarea Politicii de Coeziune economică și socială la nivel național, este reprezentată de Fondurile Europene Structurale și de Investiții (Fonduri ESI).

Care este diferența dintre fonduri europene rambursabile și nerambursabile?

Banii primiți în cadrul fondurilor europene nerambursabile nu sunt returnați Uniunii Europene.

În cazul fondurilor rambursabile, suma de bani trebuie rambursată la un moment dat, ca un împrumut (dar fără dobândă).

Fonduri europene

Ce cuprind fondurile ESI?

Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)

Urmărește consolidarea dezvoltării economice și sociale în UE, corectând dezechilibrele între regiuni. Prioritățile incluse aici sunt dezvoltarea regională, agenda digitală, competitivitatea IMM-urilor, eficiența energetică, cercetarea și inovarea, dezvoltarea urbană durabilă.

Fondul Social European (FSE)

Aceste  fonduri sunt alocate pentru crearea locurilor de muncă sau pentru aspecte care să ajute oamenii. Sunt promovate oportunități profesionale echitabile pentru toți cetățenii europeni, concentrându-se pe investiții în capitalul uman al Europei (de exemplu: angajați, tineri, persoanele care caută locuri de muncă, grupuri defavorizate).

De asemenea, fondurile acestea se aplică și în sprijinirea consolidării capacității instituționale (cum ar fi facilitarea ocupării forței de muncă și a mobilității geografice și profesionale, precum și adaptarea la schimbările industriale și evoluțiile sistemelor de producție).

Fondul de Coeziune (FC)

Fondurile de Coeziune finanțează proiecte de infrastructură din domenii precum: energie, mediu, transport. Accentul este pus pe creșterea eficienței energetice, utilizând surse de energie regenerabilă, dezvoltarea transportului feroviar, promovarea intermodalității și consolidarea transportului public.

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Aceste fonduri se aplică pentru finanțarea politicii UE în ceea ce privește dezvoltarea rurală.

Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM)

Cum îi spune și numele, fondurile acestea sunt destinate politicilor europene în domeniul pescuitului și al afacerilor maritime.

Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA)

Dezvoltarea agricultirii este finanțată de plățile directe suportate de UE și alocate FEGA, adresându-se activităților din domeniul agricol.

Ajutor pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD)

Persoanele care fac parte din categorii defavorizate sunt asigurate de aceste ajutoare.

Ce tipuri de finanțare sunt disponibile?

UE oferă fonduri europene pentru o serie de proiecte și programe diferite. Pentru a garanta că banii primiți de la Fondurile Europene sunt cheltuiți în modul promis, sunt aplicate norme severe.

Programele disponibile le puteți găsi pe site-ul nostru.

Formele sub care UE oferă finanțare

  • Granturi – acestea sunt solicitate prin prezentarea ideilor pentru proiecte în urma unei ,,cereri de propuneri”;
  • Împrumuturi, garanții și participare la capital – sunt forme de sprijin financiar pentru acțiuni care sunt legate de politicile și programele UE;
  • Împrumuturi pentru state – UE oferă împrumuturi statelor membre sau non-membre UE;
  • Premii – câștigătorii concursurilor organizate în cadrul programului Orizont Europa primesc premiul sub formă de fonduri.

Ce sunt fondurile europene

Ce sunt granturile IMM?

Acestea se aplică în cazul unei persoane care are PFA, o firmă mică sau mijlocie. Prin această metodă, în cazurile anterior menționate, se pot accesa granturi din fonduri europene în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru capital de lucru și investiții.

Care sunt etapele procesului de accesare a fondurilor Europene?

În 2024, etapele care trebuie să fie parcurse de un deținător de afaceri pentru a obține fonduri europene sunt:

Identificarea investiției – proiectele trebuie să fie analizate din punctul de vedere al problemelor nevoilor, necesităților societății sau a grupului țintă pentru care proiectul se pregătește;

Pregătirea proiectului – după ce ideea de proiect a fost identificată și s-a găsit sursa potrivită de finanțare, va veni etapa în care să analizezi condițiile în care se pot accesa fondurile;

Evaluarea proiectului – se verifică dacă sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate;

Implementarea proiectului – este semnat contractul de finanțare;

Monitorizarea proiectului – urmează o perioadă în care afacerea este monitorizată, iar antreprenorul este obligat să trimită rapoarte semestriale și anuale pentru o perioadă de 5 ani.

Fondurile Europene ajută statele membre în dezvoltare prin acordarea unor resurse financiare. Acest ajutor contribuie la rezolvarea unor aspecte ce țin de nevoi economice, sociale și regionale. Contribuie și la stimularea creșterii prin investiții de infrastructură, inovare și finanțare a antreprenoriatelor.

În plus, prin finanțarea proiectelor de dezvoltare regională și urbană sunt create oportunități noi de afaceri care încurajează crearea unor locuri noi de muncă.

Dorești să aplici pentru fonduri europene, dar nu știi cum să începi? Contactează-ne acum și te ajutăm noi!

5/5 - (2 votes)